ПЛАН ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И СУЗБИЈАЊА БОЛНИЧКИХ ИНФЕКЦИЈА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ “ДР АЛЕКСА САВИЋ” У ПРОКУПЉУ ЗА 2023.ГОДИНУ PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29 decembar 2022 07:44

 

ОПШТА БОЛНИЦА

''Др Алекса Савић''

Бр.4785

09.12.2022.године

Прокупље


На основу Закона о заштити становништва о заразних болести (‘’Сл.гласник РС’’ број 68/2020 и 136/2020), Правилника о спречавању и сузбијању болничких инфекција (‘’Сл.гласник РС’’ број 1/2020), Директор Опште болнице “Др Алекса Савић” у Прокупљу доноси

 

 

ПЛАН

ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И СУЗБИЈАЊА БОЛНИЧКИХ ИНФЕКЦИЈА

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ “ДР АЛЕКСА САВИЋ” У ПРОКУПЉУ ЗА 2023.ГОДИНУ



Планом се утврђују активности на спречавању и сузбијању болничких инфекција на основу Програма у току једне календарске године и обухватају активности из следећих области :

ОБЛАСТ ЕПИДЕМИОЛОГИЈЕ

· Епидемиолошки надзор (активан, пасиван) у Општој болници “Др Алекса Савић” у Прокупљу.

· Епидемиолошки надзор (активан, пасиван) над хоспитализованим пацијентима на одељењима са повећаним ризиком за настанак болничких инфекција.

· Потребно је одредити сестру (главну или одговорну ) на одељењима са повећаним ризиком од настанка БИ која ће вршити активан надзор над БИ и прикупљене податке достављати особи задуженој за надзор над БИ у Болници

· Редовно пријављивање болничких инфекција-обавеза лекара који утврди да је болничка инфекција настала (на прописаном обрасцу) и анализа података о болничким инфекцијама и епидемијама.

· Рано откривање, изолација и лечење оболелих од болничких инфекција

Веома је важно урадити дијагностиковање, микробиолошки утврдити узрочника и пријавити БИ. Епидемиолошким испитивањем пронаћи путеве преношења, резервоар узрочника, време и место настанка БИ. Обавезно изоловати болеснике и особље код којих је откривено постојање инфекције и предузети специфичне мере за сузбијање ширења БИ (доказ образац о епидемиолошком надзору пацијената ).

· Преглед, тријажа и санитарна обрада болесника при пријему на болничко лечење

У циљу раног откривања оболелих од заразних болести одмах по пријему пацијента здравствени радници проверавају да ли се ради о о обољењу од заразне болести или неком фебрилном стању и о томе обавештава лекара. Лекар на основу клиничких симптома, анамнезе и епидемиолошких података одлучује да ли је потребна микробиолошка обрада или изолација пацијента.Обавезна је употреба ЛЗО (рукавице, маске).

· Обавезан преглед трудница на носилаштво Салмонеле, ХбсАг и ХИВ вируса пре пријема у породилиште.

· Редовни здравствени прегледи медицинског особља, као и немедицинског особља које подлеже здравственом прегледу.

· Спровођење санитарно - хигијенских поступака при раду, прописано понашање запослених, болесника и посетилаца унутар установе.

· Успостављање јасног и једноставног система означавања кретања особа унутар здравствене установе (означене су зоне високог ризика, односно забрањеног приступа).

· Правилна, контролисана употреба антибиотика (на основу антибиограма) у циљу спречавања и елиминације антибиорезистенције.

· Спровођење мера изолације, стерилизације (контрола књиге стерилизације сувих стерилизатора и аутоклава и законска обавеза биолошке контроле након сваке поправке пре пуштања у рад), дезинфекције уз редовну промену дезинфекционих средстава ради избегавања појаве резистенције и обавезну примену једног хлорног препарата, дезинсекције и дератизације. Обавезна контрола апарата за стерилизацију једном годишње у ИЗЈЗ Ниш

· Дезинсекција и дератизација

· Дезинсекција и дератизација подразумевају уништавање инсеката и глодара који могу бити преносиоци заразних и паразитарних болести. Мере спроводи Институт за јавно здравље Ниш. Дезинсекција се ради четири пута годишње, по потреби и чешће, а дератизација два пута годишње (по потреби чешће).

· Доношење Предлога мера за спречавање и сузбијање болничких инфекција изазваних бактеријом Clostridioides difficile и контрола спровођења истих.

· Обавезан преглед столице на токсине А и Б на Clostridioides difficile приликом пријема пацијената који се враћају са лечења или рехабилитације ван Опште болнице “Др Алекса Савић” Прокупље.

· Обавезна имунизација вакцином против Hepatitis-a B, грипа запослених који су у ризику (категорије по Закону / ''Сл.гласник РС'' бр. 112/2017).

· Обавезно тестирање на САРС ЦОВ 2 свих пацијената пре пријема на болничко лечење

ОБЛАСТ ХИГИЈЕНЕ

1. Санитарно-хигијенски надзор у Општој болници “Др Алекса Савић” Прокупље.

2. Реновирање објеката Болнице на основу санитарно-грађевинско-техничких критеријума.

3. Санитарно-хигијенски надзор при реконструкцији водоводне и канализационе мреже.

4. Одлагање и изношење комуналног отпада на хигијенски исправан начин, течне отпадне материје дезинфиковати пре испуштања у канализациону мрежу, поступање са медицинским инфективним отпадом по Плану за управљање медицинским отпадом.

5. Чишћење, прање, проветравање и дезинфекција.

Чишћење просторија, радних површина, прибора за рад и других предмета који подлежу посебном хигијенском режиму обавља се по дневном, недељном и месечном распореду, односно према прописаним и прихваћеним упутствима уз коришћење средстава за чишћење и дезинфекцију у з попуњавање листе Евиденције чишћења.

6. Редовно узорковање брисева ради контроле личне и опште хигијене у Општој болници “Др Алекса Савић” четири пута годишње, а на одељењима са повећаним ризиком и чешће.

7. Редовна контрола стерилности прибора и материјала за оперативне захвате (узимањем брисева и њиховим прегледом у микробиолошкој лабораторији), вођење евиденције о стерилизацији и контрола Књиге стерилизације - врши санитарни техничар.

8. Редован санитарно-хигијенски надзор у поступку са рубљем.

9. Редован санитарно-хигијенски надзор у поступку са животним намирницама (набавка, складиштење, припрема и дистрибуција оброка у болничкој кухињи).

ОБЛАСТ ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА

1. Едукација медицинских и немедицинских (севрирке, хигијеничари) радника Болнице о болничким инфекцијама и њиховом спречавању и сузбијању. Едукацију немедицинског особља врши санитарни техничар и нутрициониста.

2. Свакодневно спровођење здравствено-васпитног рада са болесницима.

3. Спровођење здравствено-васпитног рада по моделу индивидуалног, групног рада и сарадње са медијима.

НАЧИН ФИНАНСИРАЊА

За извршавање задатака из Плана о спречавању и сузбијању болничких инфекција у Општој болници “Др Алекса Савић” у Прокупљу материјална средства се обезбеђују из средстава Републичког фонда за здравствено осигурање - Филијала Прокупље и сопствених средстава.

 

 

 

ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ

ЗА ЗАШТИТУ БОЛНИЧКИХ ИНФЕКЦИЈА

Директор Опште болнице “Др Алекса Савић” Прокупље

Др Сњежана Арсић

 

 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 39 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1319
mod_vvisit_counterJuče1002
mod_vvisit_counterOve nedelje2321
mod_vvisit_counterOvog meseca23491
Baner
Baner